FAQ

{het plan is inmiddels van de baan en ligt bij de NFB voor de uitvoering; voor jouw gemak hebben we de kennis die toen is samengesteld hier nog op deze pagina beschikbaar gehouden}

Hier komen alle veelvoorkomende vragen te staan die bij ons binnen zijn gekomen en waar we jou een antwoord op kunnen geven.

Hoeveel kosten zou een Nationaal team seizoen met zich mee kunnen brengen? [update volgt: 31/8]

Op dit moment zijn de kosten voor het Europees Kampioenschap, twee grote voorbereidingstoernooien en meerdere trainingen naar verwachting  berekend. De kosten zullen hiervoor minimaal 770 ,- euro zijn, maar uit ervaring weten wij dat dit nog verder kan oplopen. Binnenkort komen we met een betere begroting, zodat dit ook per divisie duidelijk is aan de hand van de toernooien. Bedenk ook dat dit bedrag kan veranderen door het aantrekken van sponsoren, en door de kosten die het coach/teammanagerschap met zich meebrengen

Wat is de rol van het Nationaal team voor het Nederlandse Ultimate? 

Als alles goed gaat dan is het Nationaal team het visitekaartje van je sport binnen je land! Het idee is dat het nationaal team in de daarvoor geprinte shirts gaat reizen, maar ook gaat spelen om veel exposure/traffic te creeëren rond onze sport. Zo hopen we een duurzame omgeving te creeëren waardoor ook ultimate in ‘t algemeen ervan profiteert dat er een nationaal team is. Tevens proberen we de clubteams niet te laten lijden onder de Nationale Teams, zodat ook het reguliere ultimate uitdagend genoeg blijft. De exacte implementatie hiervan is nog onduidelijk, maar we zullen er zeker voor zorgen dat er kennis van boven naar beneden vloeit zodat heel ultimate Nederland kan genieten van het bestaan van de nationale teams. Het zijn toch al gauw 100+ spelers als we ervoor kunnen zorgen dat alle teams Open, Dames, Mixed, Masters, Jeugd, goed gevuld aan de slag kunnen!

Wat is de rol van de bond in het helpen van de Nationale Teams?

In de besluitenlijst van de bond is opgenomen dat de bond een contract is aangegaan met GAIA voor het leveren van de shirts voor de Nationale Teams. De bond stelt hierbij voor de Nationale Jeugd, Open, Dames en Mixed teams één volledig tenue beschikbaar (bestaande uit een home & away shirt, en een broekje). Dit is voor nu vastgelegd voor de toernooien in 2014 en 2015. Jammer genoeg geld dit niet voor de Masters-teams.
Tevens proberen wij via de NFB te helpen met het vinden van professionals die deze teams gaan helpen naar succes. Zo kunnen we de NOC*NSF benaderen voor presentaties over topsport (doping,voeding etc.) en kennen wij een enorm netwerk aan mensen die ons gaan helpen te excelleren op ‘t veld en die jou binnen je vereniging sterker gaan maken.

Wat voor invloed heeft het plan op de vorming van mogelijke masters en jeugdteams in 2015 & 2016?

We hebben begrepen dat er veel interesse is om masters te spelen voor het EK. Helaas kunnen wij met onze plannen niet alle teams tegemoetkomen. Het streven is wel om dit plan uiteindelijk voor alle teams toe te passen.  De Jeugd kent sinds dit jaar al een soortgelijke structuur van coach en teammanager, maar de mastersdivisie nog  niet. Omdat in de mastersdivisie al veel ervaring zit hebben wij deze teams voor 2015 buiten ons plan gelaten. De gevolgen hiervan zijn dat als coaches/teammanagers zich aanbieden aan ons, wij hiermee eerst proberen het Open, Dames en Mixed team tegemoet te komen en daarna pas de masters-teams (Open en Dames). Tevens, betekent dit dat de bond een keuze heeft moeten maken voor de teamuniformen. Hierin heeft zij besloten dat de Mastersteams wel in dezelfde tenue’s zullen spelen, maar dat zij deze zelf zullen moeten bekostigen, daar de jongere teams hierin financieel meer gelimiteerd zijn.
Wel zullen we kijken of het mogelijk is om op dezelfde locaties te trainen, velden/trainers de delen, en teams met elkaar samen of tegen elkaar te laten trainen om zo te kijken of we de ervaring van de mastersteams kunnen gebruiken om de “generation-gap” te dichten en zo de huidige jonge spelers op te leiden tot de topspelers die de masters zijn.

Heb je na dit lezen interesse om een mastersteam te (bege)leiden? stuur dan een mail naar topsport@frisbeesport.nl.

In de agenda staat UK-open tour voor Open, maar deze staat niet bij mixed of dames, hoe komt dat?

Vooralsnog is dit het plan, maar in overleg met de coaches kan deze nog worden aangepast. In ‘t verleden heeft het open team Tom’s Tourney, UK London Calling en Windmill gespeeld ter voorbereiding, wat zo’n 25 wedstrijden is en 9 speeldagen. Dit is vrij zwaar aangezien deze toernooien kort op elkaar vallen. Om te voorkomen dat het voorprogramma voor teams te zwaar is zullen wij hierop de agenda moeten bijstellen zodat het aantal blessures minimaal blijft. Tevens is uit de evaluatie van de NL ladies van afgelopen jaar naar voren gekomen dat één toernooi minder en een extra training wellicht een goed alternatief zou zijn tot meerdere toernooien en minder trainingen. Zo proberen wij voor ieder team af te stemmen wat voor niveau het beste overeenkomt met het team.

Voor de Die-hards: Kan ik nu al iets doen voor (mijn) deelname in de Nationale teams? 

Helaas gaan wij hier zelf niet over. Maar wij kunnen je vertellen dat je met ambitie (drive for excellence) heel ver kan komen. Coaches zien je graag hard werken (niet uitsloven) want dat is wat je ook gaat doen als je Nederland wilt representeren. Onze grootste tip is om contact op te nemen met mensen die veel internationale toernooien spelen en te vragen of je met hen mee kan trainen of mee kan gaan. Niets is beter voor je dan veel wedstrijden te spelen tegen ook echt goede tegen standers. Practise doesn’t make perfect, perfect practise makes perfect. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s